Στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής πορείας στο Επιμελητήριο Τρικάλων

Φίλες και φίλοι του επιμελητηριακού θεσμού στα Τρίκαλα, έφτασε η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή. Μετά από 22 χρόνια στην ίδια διοίκηση, είναι καιρός να δοθεί χώρος σε ανθρώπους που αφουγκράζονται την αγορά, εμπορική και υπηρεσιών ,τον μεταποιητικό κλάδο ,τον τουρισμό και αγωνιούν βάσιμα για τις τρικαλινές επιχειρήσεις και τον θεσμό του Επιμελητηρίου. Με την υποστήριξή σου, μπορείς να ανοίξεις την πόρτα σε ένα Επιμελητήριο που θα είναι σύμμαχος στην καθημερινή λειτουργία και στις αναπτυξιακές προοπτικές της επιχείρησής σου. Οι προτάσεις μου, καθώς και των συναδέλφων μου, μέσω του συνδυασμού του Κωνσταντίνου Παπαευθυμίου, ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ,στοχεύουν σε ένα Επιμελητήριο που θα είναι αξιοκρατικό, λειτουργικό και κυρίως ανταποδοτικό. Σε πρώτη φάση, προτίθεμαι να παρουσιάσω, μια πρόταση ως δημοτικός σύμβουλος και νυν αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Τρικάλων που αφορά την αμφίδρομη επιχειρηματική σχέση δήμου και επιμελητηρίου για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, σε μια νέα, δυναμική πορεία για τις επιχειρήσεις μας.
Ένα ενδιαφέρον project που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μεταξύ του Επιμελητηρίου και του Δήμου με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, θα μπορούσε να είναι ένα “Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως συνεργατικός χώρος (coworking space) και ως εκπαιδευτικό κέντρο, με σκοπό να υποστηρίξει νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, δίνοντάς τους πρόσβαση σε πόρους, γνώση και δίκτυα.
Πρόταση Project: “Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τρικάλων”
1. Στόχοι του Project: Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων (startups): Παροχή συμβουλευτικής και υποδομών για νέους επιχειρηματίες. Εκπαίδευση και κατάρτιση: Προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα όπως το marketing, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα, η χρηματοδότηση, κ.λπ. Σύνδεση με επενδυτές: Διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε πιθανούς επενδυτές. Δημιουργία θέσεων εργασίας: Στήριξη νέων επιχειρήσεων που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Δικτύωση: Διοργάνωση δικτυακών γεγονότων, workshops, forums, όπου οι επιχειρηματίες θα έρχονται σε επαφή με άλλους επαγγελματίες.
2. Δράσεις του Project: Coworking Space: Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να δουλεύουν, να μοιράζονται ιδέες και να συνεργάζονται. Συμβουλευτική Επιχειρηματικότητας: Παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών από ειδικούς του Επιμελητηρίου για την υποστήριξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων. Εκπαιδευτικά Workshops: Συνεργασία με πανεπιστήμια, επιχειρηματικούς φορείς και επαγγελματίες για την παροχή σεμιναρίων και πρακτικών γνώσεων. Διοργάνωση Hackathons & StartUp Weekends: Εκδηλώσεις και διαγωνισμοί που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων ιδεών και συνεργασιών. Διαγωνισμοί Καινοτομίας και Βράβευση Καλύτερων Ιδεών: Με σκοπό την προώθηση καινοτόμων λύσεων σε τοπικά και εθνικά προβλήματα.
3. Συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου: Χώρος και Υποδομές: Ο Δήμος μπορεί να παραχωρήσει έναν κεντρικό χώρο για τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας, όπως ένα παλιό δημόσιο κτίριο ή ένα πολιτιστικό κέντρο. Χρηματοδότηση και Ευρωπαϊκά Προγράμματα: Το Επιμελητήριο θα μπορούσε να αναζητήσει χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (π.χ. ΕΣΠΑ, Horizon Europe) για την υποστήριξη των δράσεων του κέντρου. Προβολή και Ευαισθητοποίηση: Συνεργασία για την προώθηση του κέντρου και των δράσεών του μέσω των καναλιών του Δήμου και του Επιμελητηρίου.
4. Οφέλη: Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας: Προσέλκυση νέων επιχειρηματιών και επενδυτών στην περιοχή. Υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων: Ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων μέσω κατάρτισης και συμβουλευτικής. Ενδυνάμωση της καινοτομίας: Προώθηση καινοτόμων λύσεων που θα φέρουν νέες επιχειρηματικές ιδέες και τεχνολογίες στην περιοχή.
Μπορεί να είναι εικόνα 23 άτομα και κείμενο
Όλες οι αντιδράσεις:

Εσείς, Alexandra Tampou, Vaso Katsiki και 110 ακόμη