Συνεχίζουμε και προσπαθούμε συλλογικά ώστε το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας και η λίμνη να ολοκληρωθούν

Ηταν 2020 όταν αποφασίσαμε να κατέβουμε και να πιέσουμε συλλογικά με αποτέλεσμα να  »Λευκός καπνός» από το υπουργείο Εσωτερικών για το φράγμα της Μεσοχώρας και την μερική εκτροπή του Αχελωου με την σύμφωνη γνώμη της πολιτικής «ιεραρχίας» στα ΤρίκαλαΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το φράγμα της Μεσοχώρας, ένα έργο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, παραμένει σχεδόν ολοκληρωμένο αλλά ανενεργό στις πλαγιές της Πίνδου για 19ο συνεχόμενο χρόνο.Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στην τοπική οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη-τουριστική στον ορεινό όγκο αλλά και στην περιοχή του Ασπροποτάμου με τον σχηματισμό της Λίμνης .
Κάθε χρόνο που περνά με το φράγμα κλειστό η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι χάνει έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Για να πάρουν μπρος οι μηχανές της Μεσοχώρας, πρέπει να γίνουν μια σειρά από βήματα, στα οποία εμπλέκονται ο Δήμος, η Περιφέρεια, η ΔΕΗ και η Δικαιοσύνη.
Σε ένα από αυτά πριν ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις, πρέπει να εγκριθεί ένα νέο ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), καθώς στο σημερινό που βρίσκεται σε ισχύ περιέχονται εμπόδια στα σχέδια αξιοποίησης ενός οικισμού στα βόρεια της Μεσοχώρας, προκειμένου να γίνει επέκταση του χωριού και μετεγκατάσταση των κατοίκων.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Το τρέχον ΣΧΟΟΑΠ ορίζει πως οι τοποθεσίες “Βαρκό” και “Σπίτια”, όπου θα γίνει η μετεγκατάσταση του τμήματος της Μεσοχώρας που θα κατακλυστεί από τη λίμνη είναι ακατάλληλες για δημιουργία νέου οικισμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε δώσει στους τότε μελετητές το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών.
Το νέο ΣΧΟΑΑΠ, την ευθύνη για την εκπόνηση του οποίου έχει ο δήμος Πύλης (στον οποίο ανήκει διοικητικά η Μεσοχώρα), στην ουσία θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του προηγούμενου, ανοίγοντας τον δρόμο στη ΔΕΗ για τη δημιουργία από την αρχή ενός νέου οικισμού στο Βαρκό, αλλά και για να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Τελευταίο βήμα πριν από την προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ στη ΔΕΗ και τη δρομολόγηση των εργασιών, όμως, είναι η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας